top of page

15 Lucruri Interesante despre Ciocolată

Tot ce credeai că știi despre ciocolată s-ar putea să fie greșit. Nici chiar History Channel în articolul lor despre ciocolată nu poate stabili cronologia acesteia. Continuă să citești pentru a vedea ce le-a scăpat. Iată 15 fapte despre ciocolată care demontează tot felul de mituri legate de originea, denumirea, știința, valoarea și multe altele despre ciocolată. Vei privi următoarea ta bucată de ciocolată într-un mod complet diferit după ce citești acest articol.


1.Cacao nu este o boabă – este un fruct

Termenul de „boabă de cacao” este tehnic incorect. Boabele de cacao nu sunt nici boabe, nici leguminoase – sunt semințe găsite în fructul în formă de păstaie al arborelui Theobroma cacao. Fiecare păstaie de cacao conține o pulpă gelatinoasă, dulce, albă (inima fructului) care ține aproximativ 20 până la 50 de semințe. Această pulpă fructată este vitală pentru etapele inițiale ale procesului de fabricare a ciocolatei.


Odată ce păstaia este deschisă și pulpa este expusă lumii exterioare, zaharurile sale încep să fermenteze, producând un cocktail microbial puternic de drojdii, bacterii și enzime care transformă semnificativ aroma și reduc amărăciunea seminței de cacao (sau boabei). Fără pulpă, ciocolata nu ar fi minunea delectabilă pe care o cunoaștem și o iubim. Dar nu o numi doar un fruct – poți să numești cacao un „super fruct”.


pataie cacao, cacao pur, cacao eco
Păstaie de cacao

2.Cacao a fost descoperit și savurat inițial în zona actuală a Ecuadorului – nu în Mexic

Istoria reală a ciocolatei nu începe cu olmecii sau mayașii din sudul Mexicului. În 2018, arheologii au demontat acest mit când au descoperit reziduuri de cacao și dovezi ADN în artefacte utilizate de străvechea cultură Mayo-Chinchipe, datând de acum aproximativ 5.300 de ani. Trăind în ceea ce este acum sud-estul Ecuadorului, poporul Mayo-Chinchipe probabil se bucura atât de semințele cât și de pulpa de cacao ca o sursă ceremonială și zilnică de hrană.

Poți să faci o băutură similară folosind Pudră de Cacao 100%.


3.În cea mai mare parte a istoriei sale, ciocolata a fost consumată sub formă lichidă – nu ca tabletă

De-a lungul mileniilor, cacao a fost adesea venerată ca un lux lichid. Unii dintre primii degustători de cacao ar fi putut fi poporul Mokaya din zona care este acum Chiapas, Mexic. Aici, cercetătorii au găsit urme de cacao în vase datând din 1900 î.Hr., concluzionând că cei din Mokaya probabil măcinau boabele de cacao și consumau ciocolata sub formă de băutură.


Când cacao a ajuns în Europa în anii 1500, a fost transformată într-o băutură de ciocolată caldă dulce, o delicatesă preferată de elita vremii. Abia în 1847 a fost creată prima tabletă de ciocolată de către compania britanică de ciocolată J.S. Fry & Sons. Ciocolata a experimentat o evoluție rapidă de atunci încoace.


ciocolata lichida, istoria ciocolatei
Ciocolată lichidă

4.Originea cuvântului „ciocolată” este un subiect de dezbatere

În cartea „The True History of Chocolate”, din 2013, arheologul Michael Coe și antropologul/istoricul culinar Sophie Coe oferă dovezi că străvechii olmeci din actualul Veracruz, Mexic, numeau cacao „kakawa”, un termen utilizat încă din 1000 î.Hr. Acest cuvânt a fost mai târziu adoptat ca „kakaw” în limba mayașilor clasici și „cacahuatl” în limba nahuatl a aztecilor. Se presupune că aztecii numeau forma lor lichidă de ciocolată „xocoatl” sau „xocolatl”, ceea ce înseamnă „apă amară”, și acest lucru este în general legat de cuvântul „ciocolată”.


Cu toate acestea, acest lucru a fost contestat, unii crezănd că aztecii de fapt o numeau „chicolatl”, tradus aproximativ ca „băutură bătută”. Între timp, Michael Coe și Sophie Coe au presupus că spaniolii au combinat cuvântul mayaș „chocol” („cald”) și cuvântul aztec „atl” („apă”) pentru a obține „chocolatl”.


5.Cacao și cocoa- termeni din limba engleză, reprezintă același lucru

Vorbind de etimologie, să clarificăm și acest aspect. Nu există nicio diferență între cacao și cocoa. Se spune că, cuvântul „cocoa” provine din greșeala de ortografie a unui importator englez care a scris greșit „cacao” pe manifestul unei nave în secolul al 18-lea. „Cocoa” este pur și simplu un cuvânt anglizat; nu denotă nimic diferit.


Unii susțin că „cacao” se referă la versiunea pură, neprăjită și neprocesată a boabei, în timp ce „cocoa” este un produs inferior. În realitate, este doar o chestiune de marketing. Pentru a evita orice confuzie, preferăm să folosim simplu „cacao”.


6.Există cel puțin 11 varietăți de cacao

Cacao este o specie unică, dar vine în multe varietăți diferite. Tradițional, boabele de cacao au fost categorisite în trei tipuri:

-Criollo

-Forastero

-Trinitario


Totuși, în 2008, Juan Carlos Motamayor a identificat 10 grupuri genetice numite după locația geografică sau cultivarea tradițională. De atunci, Serviciul de Cercetare Agricolă al Departamentului de Agricultură SUA (USDA-ARS) a ajustat ușor această listă, venind cu câțiva termeni diferiți și adăugând încă o varietate pentru a face un total de 11:

-Amelonado

-Boliviano

-Contamana (termenul lui Motamayor) aka Ucayali/Scavina (USDA-ARS)

-Criollo

-Curaray

-Guiana

-Iquitos (Motamayor) aka Iquitos Mixed Calabacillo (USDA-ARS)

-Marañon aka Parinari

-Nacional

-Nanay

-Purús

Care este cea mai bună varietate de cacao din lume? Este o cursă strânsă între extrem de rarul și aromatul Nacional și Criollo.


7.Ciocolata are sute de compuși chimici și nimeni nu știe exact câți

Sănătatea, aroma și magia psihotropă a ciocolatei provin din mixul său potent și divers de compuși chimici. Există atât de mulți, de fapt, încât oamenii de știință nu cunosc cu adevărat numărul exact. Unii vor spune că există aproximativ 600 de compuși volatili (sau care definesc aroma), alții peste 800. Între timp, Academia Australiană de Științe susține că există peste 1.500 de componente de aromă identificate în ciocolată (deși nu suntem siguri unde este dovada lor sau ce presupune o „componentă de aromă”).


Ceea ce putem toți să convenim este că acești compuși lucrează împreună pentru a crea unul dintre cele mai satisfăcătoare și sănătoase alimente de pe planetă.


8.Ciocolata este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă

Dacă nu cel mai sănătos – mai ales dacă vorbim despre cacao 100%. Toți acei compuși chimici menționați mai sus formează o combinație cu adevărat revitalizantă, condusă de stimulentul teobromina, minerale esențiale precum magneziul și fierul, și un pachet robust de antioxidanți. Vorbind despre asta, cacao este una dintre cele mai bogate surse ale naturii de polifenoli și flavanoli, toate oferind efecte impresionante antiinflamatorii și anti-îmbătrânire. Există dovezi că ciocolata poate:


9.Cantitatea de cafeină din ciocolată variază considerabil

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim este câtă cafeină conține ciocolata și cum se compară aceasta cu cafeaua? Răspunsul: depinde. Nivelurile de cafeină în cacao variază semnificativ între țările de origine. În acest raport care analizează peste 200 de probe, cercetătorii au descoperit că, cacao din Ecuador, Venezuela și Peru conținea de peste 2 ori mai multă cafeină decât cacao din țările din Africa de Vest, cum ar fi Ghana și Coasta de Fildeș.


Dar spre deosebire de cafea, ciocolata conține și teobromină și alți compuși psihotropi, creând un „efect de anturaj” care provoacă mai puține tremurături și o concentrare mai mare decât după o ceașcă de cafea.


10.Ciocolata are efecte similare cu cannabisul - oarecum

Anandamida este un acid gras neurotransmițător care apare în mod natural în creier, denumit și „molecula fericirii” datorită capacității sale de a activa receptorii canabinoizi din celulele creierului - asemănător cu THC din cannabis. Ciocolata neagră poate conține cantități mici de anandamidă, dar, mai semnificativ, prezintă doi compuși - N-linoleoil etanolamida și N-oleoiletanolamida - care inhibă descompunerea anandamidei, precum și a altor canabinoizi precum CBD și THC.


Acest lucru înseamnă că, atunci când consumi ciocolată neagră, ești capabil să experimentezi mai bine efectele de „fericire” ale anandamidei, deoarece nu va fi descompusă atât de rapid. De asemenea, acest lucru înseamnă că ciocolata neagră poate intensifica efectele unui canabinoid precum CBD atunci când sunt consumate împreună.


ciocolata si anandamida, efectele psihotrope ale ciocolatei

11.Din dragoste pentru cacao, nu păstra ciocolata în frigider!

Dacă se întâmplă să ai ciocolată rămasă în casă, nu fi tentat să o păstrezi în frigider. Ciocolata se păstrează cel mai bine într-un mediu uscat și întunecat, între 18°C și 21°C. Frigiderul tău este probabil setat la 4°C sau mai jos. Un astfel de mediu răcoros și umed va duce la un fenomen estetic neplăcut cunoscut sub numele de albirea ciocolatei.

Și mai rău, bogatul unt de cacao din ciocolata ta va absorbi mirosurile tuturor lucrurilor din frigider, ruinând aroma divină și experiența pe care o aștepți cu nerăbdare. 


12.Lasă vinul roșu deoparte. Acestea sunt asocieri mai bune cu ciocolata neagră:

Deși poate părea combinația perfectă, vinul roșu și ciocolata neagră nu sunt adesea tovarăși atât de buni. Ambele conțin taninuni, care sunt adesea amare și astringente și tind să se ciocnească unul cu celălalt în loc să se complementeze. În schimb, asociază ciocolata neagră cu un vin dulce sau ceva mai tare ca whisky, coniac, tequila sau chiar absint. 


13.Ciocolata Fair Trade nu este ceea ce pare

Deși s-au făcut eforturi concertate pentru a aborda problemele majore din industria ciocolatei – inclusiv munca copiilor, defrișările și salarizarea echitabilă – organizațiile de comerț echitabil sunt încă departe de a-și îndeplini pretențiile. Unul dintre acele programe, Rainforest Alliance, auditează doar aproximativ 1 din 3 ferme mari în fiecare an, în timp ce un altul, Fairtrade, recunoaște că munca copiilor este încă o problemă răspândită în Africa de Vest – chiar și în fermele certificate Fairtrade.

De aceea, companiile care promovează sustenabilitatea, conservarea și transparența sunt standardul de aur  și viitorul ciocolatei. 


14.Ciocolata este pe cale să devină o industrie de peste 10 miliarde de dolari în America de Nord

Deși există temeri că cacao ar putea în cele din urmă să dispară – dacă nu se concentrează mai multe companii pe ultimul punct referitor la conservare și cacao regenerativă – acest lucru nu oprește industria ciocolatei de la a crește exponențial.

Statista prevede că piața pentru cacao și ciocolată doar în America de Nord va ajunge la 10,4 miliarde dolari până în 2027. Asta reprezintă o creștere de aproximativ 30% față de 2016. La nivel global, ei prezic că piața „confectiilor de ciocolată” va ajunge la peste 223 de miliarde dolari până în 2025. Ciocolata artizanală de serie mică reprezintă doar o mică, mică parte din aceasta, cu mărci uriașe precum Mars și Lindt adunând cele mai mari venituri.


15.Cea mai scumpă ciocolată din lume merge la...

Vorbind despre preț, Guinness World Records are înregistrată „cea mai scumpă tabletă de ciocolată vândută la licitație” ca fiind o ciocolată Cadbury veche de 100 de ani, care a mers în prima expediție Discovery a căpitanului Robert Scott în Antarctica. Aceasta s-a vândut în 2001 pentru 687$. În 2009, aceeași companie – Cadbury – a atras atenția cu tabelta sa de ciocolată Wispa Gold de 1.630$, acoperită cu foiță de aur comestibilă și protejată într-un ambalaj de foiță de aur. În 2019, Guinness World Record a acordat titlul de „cea mai scumpă ciocolată” companiei elvețiene Attimo pentru tableta lor de ciocolată de 80 grame, care include șofran elvețian exclusivist și ciocolată venezueleană Chuao, la prețul de 689$.


Cu toate acestea, noi am prefera să fim cunoscuți ca cea mai valoroasă ciocolată din lume, care pe lângă gustul deosebit, aduce beneficii pentru sănătate.


ciocolata cu beneficii, afrodisiac natural, energie naturala, ciocolata pentru focus si memorie, ciocolata pentru anxietate si depresie
Cele 4 sortimente- Ciocolata cu Beneficii

În fiecare bucățică de ciocolată se ascunde o poveste a naturii, oferind o experiență gustativă deosebită și revigorantă. Cacao pură și plantele benefice se împletesc pentru a crea o ciocolată care nu doar încântă simțurile, dar și hrănește corpul și sufletul. Ciocolata devine mai mult decât un desert - devine o experiență plină de beneficii pentru starea de bine. Astefel, am creat câte o rețeță specială pentru principalele probleme care îți afectează starea. 


Când simți că ai nevoie de o explozie de energie, avem soluția pentru tine. Cu ingrediente precum pudra de goji, guarana și ginseng siberian, această rețetă îți va oferi un impuls de energie naturală și te va ajuta să te simți mai alert și mai concentrat.


Zilele stresante pun o greutate asupra stării de bine. Pentru asta, am creat o rețetă de ciocolată care conține pudră de passiflora, ashwagandha și rhodiola rosea, în care găsești liniștea interioară și echilibrul emoțional de care ai nevoie. 


Dacă vrei să-ți optimizezi performanța mentală, cu siguranță produsele noastre te pot ajuta. Pudra de maca, ashwagandha și hericium (denumită și ciuperca creierului) sunt ingredientele secrete care îți vor îmbunătăți memoria și concentrarea. 


Iar dacă dorești să-ți revitalizezi viața intimă, ciocolata afrodisiacă, cu pudră de maca și tribulus terrestris stimulează libidoul și aduce o doză suplimentară de pasiune în viața ta. 



Sper că acest blog ți-a fost util și că vei fi inspirat să explorezi minunata lume a Ciocolatei cu beneficii. Hai acum și pe pagina cu produsele noastre și nu ezita să comanzi pentru o stare permanentă de bine!


Bibliografie




Comentarios


bottom of page